Чи не токсичний ваш матрац? Як це визначити?

Здавалося б, як простий матрац може нашкодити? Більш того, як ця м'яка, яка вабить вечорами приналежність для сну і відпочинку може спровокувати серйозні захворювання? Відповідь на ці питання, в буквальному сенсі - на поверхні.
 

Що робить матрац токсичним?

Більшість матраців, найчастіше, містять пінополіуретан - піноподібний матеріал, який виробляється з нафтопродуктів. Ця піна може виділяти «летючі органічні сполуки» (ЛОС), які шкідливі для здоров'я. Вони дратують дихальні шляхи і пошкоджують центральну нервову систему.

Ще одним, не менш небезпечним компонентом, є так звані «вогнестійкі хімічні речовини» (ВХР). Судячи з назви, їх завданням є захист людини, але, виявляється, що вони - ще більш небезпечні, ніж ЛОС. Науково доведена їх здатність провокувати різні онкології.

Звичайно, особливу заклопотаність повинні викликати, в першу чергу, дитячі матраци!
 

Як визначити, чи токсичний матрац?

У багатьох країнах використання ВХР в м'яких меблів, поролоні матраців, включаючи дитячі, і інших товарах категорично заборонено. Але на ринку їх від цього менше не стало! Звичайні компоненти матраца такі, як: пінополіуретан, пінополіетилен і, незмінно популярна піна з «ефектом пам'яті», можуть виділяти ЛОС, а це вже привід для занепокоєння.

На жаль, часто, етикетка із зазначенням компонентів для таких товарів, мало чим допоможе - виробники не поспішають вказувати подібну інформацію. Однак відсутність попереджень не повинно вводити покупців в оману: ці вироби МОЖУТЬ містити шкідливі хімікати.

При виробництві практично всіх матраців використовуються різноманітні клеї. Вони за своєю токсичністю стоять в одному ряду з ВХР і ЛОС і, крім неприємного запаху, виділяють небезпечні канцерогенні з'єднання. Тому вибираючи матрац, краще розглядати варіант, в якому застосовуються клеї на водній (або інший натуральної) основі.
 

Проблема «натуральних» матраців

Головною проблемою натуральних матраців є те, що на сто відсотків натуральних матраців не існує (за винятком, звичайно, матраців, виготовлених в домашніх умовах з пера птиці або соломи)!

Щоб визначити, чи є розглянутий матрац безпечним варіантом, він повинен відповідати наступним характеристикам :

  • Виготовлений не менше ніж на 95 відсотків з органічного бавовни, вовни або натурального латексу ;
  • Сертифікований Глобальним стандартом органічного текстилю (GOTS) або Глобальним стандартом органічного латексу (GOLS) ;
  • Не містить вогнестійких хімікатів ;
  • Піна з «ефектом пам'яті» і поліуретан повинні мати низький вміст ЛОС і бути сертифікованими незалежною групою сертифікації, такий як Oeko-Tex Standard 100 або Greenguard Gold ;
  • Ніяких запахів або хімічних антимікробних препаратів ;
  • У конструкції не використовується клей або використовується тільки клей на водній основі.

 

Переваги сну на натуральному матраці

Наслідки сну на токсичному матраці можуть бути помітні не відразу, але його шкідливий, а іноді згубний вплив на здоров'я буде посилюватися з кожним днем (точніше - кожної ночі)! Алергії, захворювання дихальних шляхів, шкірні захворювання (і це лише найпоширеніші!) будуть роками прогресувати, погіршуючи якість життя.

Вибираючи «здоровий» матрац, можна убезпечити не тільки себе і своїх близьких, але і внести посильний вклад в зниження рівня виробництва шкідливих речовин і матеріалів. А це, в свою чергу, посприяє поліпшенню світової екології і врятує чимало життів.

Так, так - простий, натуральний матрац може допомогти, засинаючи, відчути себе героєм!

Поділитись